Btw betalen bij invoer: hoe en door wie?

Op de invoer van goederen in België moet in principe Belgische btw betaald worden. Hoe moet dat gebeuren en door wie moet dat betaald worden?

Btw betalen bij invoer: hoe en door wie?

I.                         Btw verschuldigd bij invoer?

A.       Algemeen principe

Invoeren betekent dat u goederen vanuit een derde land of m.a.w. vanuit een land dat geen lidstaat is van de Europese Unie, binnenbrengt in een lidstaat van de Europese Unie.

Koopt u bv. tafels en stoelen aan in Zwitserland om ze hier in België te verkopen, dan voert u die goederen in vanuit Zwitserland om ze zgn. in het vrije verkeer te brengen binnen de Europese Unie.

Goederen die in het vrije verkeer worden gebracht zijn niet alleen onderworpen aan invoerrechten, maar ook aan btw. Het invoeren van goederen is m.a.w. een handeling die aan btw is onderworpen. Het maakt hierbij zelfs niet uit wie de invoer verricht. De invoer is immers sowieso aan btw onderworpen als ze wordt verricht ‘door wie ook’ (art. 3 W.Btw) .

Het is steeds de btw van de EU-lidstaat waar de goederen worden binnengebracht, lees: ingevoerd, die verschuldigd is. De btw die in principe moet worden betaald is m.a.w. deze van de EU-lidstaat waar u die goederen invoert (art. 23, §3 W.Btw) . Voert u m.a.w. goederen in België in, dan betaalt u daarop Belgische btw. Doet u dat in Nederland, dan zal u daar Nederlandse btw op moeten betalen.

B.       Geen btw bij een zgn. opschortende douaneregeling?

Goederen die van buiten de Europese Unie worden binnengebracht in de EU, maar die niet in het vrije verkeer worden gebracht, maar onder een andere douaneregeling worden geplaatst, zijn niet onderworpen aan btw, noch aan invoerrechten, zolang ze aan die andere douaneregeling onderworpen blijven.

Het gaat dan in de praktijk vaak om de regeling ‘douane-entrepot’ of ook de regeling ‘actieve veredeling’. In dat laatste geval komen de goederen van buiten de EU maar even binnen in de EU om een bepaalde behandeling te ondergaan. Daarna verlaten die goederen opnieuw de Europese Unie of alleszins de EU-lidstaat waar ze die actieve veredeling hebben ondergaan (om dan eventueel in een andere EU-lidstaat te worden ingevoerd).

Ook de regeling ‘tijdelijke invoer’ en de regeling ‘extern douanevervoer’ zijn douaneregelingen waarbij er geen invoerrechten, noch btw, verschuldigd zijn.

C.      Specifieke btw-vrijstellingen

Er zijn nog specifieke btw-vrijstellingen mogelijk waardoor er dan ook geen btw verschuldigd is bij de invoer van bepaalde goederen.

In de eerste plaats is de invoer van bepaalde goederen, enkel en alleen omwille van de aard van het goed, vrijgesteld van btw. Het gaat dan o.m. om de invoer van verhuisboedels, huwelijksgeschenken van maximaal € 1.000, goederen verkregen ingevolge erfenis, goederen verkregen door studenten, goederen in het kader van rampen, handelsmonsters en voorwerpen of drukwerk voor reclamedoeleinden, dieren of biologische en chemische stoffen bestemd voor onderwijs of wetenschappelijk onderzoek, enz.

Als in de tweede plaats de invoer gevolgd wordt door een vrijgestelde intracommunautaire levering, dan is de invoer ook btw-vrijgesteld. Verkoopt u dus de in België ingevoerde goederen aan een btw-plichtige koper die gevestigd is in een andere EU-lidstaat, dan is niet alleen die levering (art. 39bis W.Btw), maar ook de invoer vrijgesteld van btw (art. 40, §1, 1°, d) W.Btw) .

II.                      Wie moet de invoer-btw betalen?

A.       Geadresseerde bij invoer

De zgn. geadresseerde is de schuldenaar van de btw die wegens invoer is verschuldigd. Hij zal dus de invoer-btw moeten voldoen (KB nr. 7, art. 6). Wie de geadresseerde is bij invoer hangt dan af van de aard van het onderliggende contract waarvan de invoer het gevolg is.

Gaat het om een Invoer ingevolge een gewone verkoop, dan is in principe de geadresseerde de koper van de ingevoerde goederen. Ook de verkoper kan optreden als geadresseerde bij invoer op voorwaarde dat hij in België is gevestigd of geïdentificeerd is voor btw-doeleinden. Gaat het om de invoer van een gehuurd goed, dan is de geadresseerde niet de huurder, maar de eigenaar van het goed.

B.       Invoer ingevolge een levering met installatie of montage

Is het geen gewone verkoop, maar staat de verkoper ook in voor de installatie of montage van de ingevoerde goederen, dan is de geadresseerde en dus de schuldenaar van de invoer-btw in principe de leverancier.

Is de leverancier niet in België gevestigd, dan zal hij zich in België moeten identificeren voor btw-doeleinden. Dat kan door het aanvragen van een btw-nummer of het aanduiden van een aansprakelijke vertegenwoordiger.

III.                   Wanneer moet de verschuldigde btw betaald worden?

A.       Algemeen principe

In principe moet u de btw op de ingevoerde goederen onmiddellijk, dus op het ogenblik van de invoer, betalen aan de douane, eventueel door middel van de tussenkomst van een douane-expediteur.

Bent u btw-plichtig en gaat het om een beroepsmatige aankoop, dan kunt u in principe de betaalde invoer-btw dus via uw periodieke btw-aangifte volgens de normale regels in aftrek brengen.

B.       Verleggingsmechanisme

Onder bepaalde voorwaarden kan de invoer-btw worden betaald via de periodieke btw-aangifte. Dat is het zgn. stelsel van verlegging van heffing waarbij dus het voldoen van de invoer-btw verlegd wordt naar de btw-aangifte (art. 5, §3-7 KB nr. 7; circulaire AAFisc nr. 25/2013, 27.06.2013) .

Kan u de invoer-btw betalen via uw periodieke btw-aangifte, dan kunt u die invoer-btw meteen in diezelfde btw-aangifte ook in aftrek brengen. Dat is dan m.a.w. een nuloperatie die u dus het voordeel biedt dat u de invoer-btw niet eerst moet voorfinancieren.

Dat verleggingsmechanisme mag u m.a.w. niet zomaar toepassen. In de eerste plaats kan dat verleggingsmechanisme uiteraard alleen maar worden toegepast door btw-plichtigen die periodieke btw-aangiften indienen. Het is dus niet mogelijk voor bv. particulieren of vrijgestelde btw-plichtigen die geen periodieke btw-aangiften indienen.

Een andere belangrijke voorwaarde is dat u over een vergunning moet beschikken om het verleggingsmechanisme te kunnen toepassen. Het gaat om de zgn. ET 14.000-vergunning die u dient aan te vragen aan de centrale btw-diensten.

Heeft u zo’n vergunning verkregen, dan is die in principe geldig voor onbepaalde duur. U moet die dus niet periodiek laten verlengen. Die vergunning bekomt u alleen als u kan aantonen dat u regelmatig over de voorbije 12 maanden goederen heeft ingevoerd vanuit derde landen of dat dit in de nabije toekomst het geval zal zijn.

Terug naar lijst